Skip to content Skip to footer

Nucleus Aerospace: Misija Ventus-1

Uspješno lansiranje meteorološkog balona s maketom CroCube satelita

Udruga i prvi hrvatski raketni startup Nucleus Aerospace uspješno je krajem petog mjeseca lansirao meteorološki balon sa sondom Ventus 1. Nakon što se balon promjera 2,5 metara na visini od 36-37 kilometara proširio, puknuo je. Tijekom prolaska kroz atmosferu, aktivirao se padobran i sondu spustio na Zemlju. Nucleusov tim pratio ju je putem GPS-a i pronašao u Sloveniji.

“Misija se svakako može smatrati uspješnom jer smo ispunili većinu očekivanja i uspješno dobili podatke i snimke koje smo planirali prikupiti. Organizacijski gledano, sve je prošlo bez problema i, uz malo dužu potragu ljudima i dronovima, uspjeli smo pronaći sondu,” rekao je predsjednik udruge, direktor start-upa i maturant velikogoričke gimnazije Luka Nuić.

“Sve snimke su zapravo videi s leta koje su bilježile dvije kamere. Nažalost, jedna se ugasila zbog niskih temperatura od -70 stupnjeva, a ona slika gdje je nebo potpuno crno i vidi se zakrivljenost zemlje je slikana sa 36 km visine nad Hrvatskom. Ostale slike su pripremanje hardvera, punjenje balona i puštanje istog, kao i slike u kojima se vidi mala maketa CroCube satelita kako se penje prema rubu svemira,” dodao je Nuić.

Ruta sonde je simulacijom planirana preko Zagorja do granice sa Slovenijom. Nakon ulaska u Sloveniju, izgubili su signal, ali su kasnije dobili obavijest da se sonda nalazi u središnjoj Sloveniji. “Na kraju smo primili e-mail od bračnog para iz Slovenije i brzo preuzeli sondu,” ispričao je Nuić.

Dosad je Nucleus Aerospace uspješno lansirao jednostupanjsku suborbitralnu raketu Curie I te još veću i bržu raketu Curie I-EX. Ventus 1 je meteorološki balon sa sondom u kojoj su bile tri kamere, maketa CroCube satelita i elektronika koja je mjerila parametre tijekom leta. Glavna zadaća kamera bila je bilježiti spektakularne vidike, uključujući zakrivljenost Zemlje i tamu svemira.

„U spomenutu sondu stavljena su imena i prezimena sudionika ‘Nucleusove’ radionice tijekom koje su vršene pripreme za našu najnoviju misiju. Na taj simboličan način dio njih će biti na rubu svemira, dalje nego li je bio ijedan Hrvat,“ poručuju iz Nucleusa.

Nadamo se da će ovaj uspješan projekt otvoriti vrata budućim misijama, uključujući lansiranje prvog hrvatskog satelita CroCube krajem ove godine.

Podrži nas na doniraj.crocube.hr

Prekrasne slike misije naših prijatelja iz Nucleus Aerospace pogledaj ovdje:

Više slika nalazi se i ovdje.

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh