Skip to content Skip to footer

Prvi hrvatski satelit CroCube je uspješno integriran!

„Croatia is going into space.“ – riječi koje Hrvatska čeka desetljećima, došle su 27. ožujka 2024. iz Exolaunchovog laboratorija u Berlinu. Prvi hrvatski satelit CroCube uspješno je integriran i spreman za svoj put u svemir!

Integracija se odvila pod nadzorom voditeljice misije Daniele Jović, stručnog suradnika Marcela Frajta (Spacemanic), članova tima Luke Korova i Karla Klaića te partnera projekta Ante Medića (Pulsar Labs) i Edija Budimilića (Exevio).

Svaki detalj morao je biti savršen i potpuno usklađen sa strogim uvjetima SpaceXa i Exolauncha. Finalne pripreme satelita, posljednje punjenje baterija, pedantno čišćenje od čestica prašine i smještanje u deployer, odnosno kutiju iz koje će sateliti (i naš CroCube) mehaničkom oprugom biti izbačeni u svemir i započeti svoju misiju.

Volonteri projekta učinili su sve što su trebali, zadovoljili su stroge standarde i otklonili sve prepreke između CroCubea i svemira. Sljedeća je postaja SAD, gdje će SpaceX smjestiti CroCube na raketu Falcon 9. Lansiranje će biti u sklopu misije Transporter 11, a odvit će se iz Vandenberg Space Force Base u Kaliforniji.

Hrvatska je napokon na korak od ostvarivanja sna o prvom satelitu u svemiru. Do toga, pripremamo sve što možemo da bi što bolje podržavali misiju u nadolazećim godinama, koje će CroCube provesti u svemiru. Imamo puno obavijesti u skoroj budućnosti, stoga nas prati!

Na korak od cilja smo, ali još uvijek nam se možeš priključiti! Idealno je vrijeme da herojski daš finalni vjetar u leđa misiji i dotakneš svemir s našim satelitom doniraj.crocube.hr.

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh