Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CroCube satelit

CubeSat su standardizirani mali sateliti koji pružaju mogućnost personalizacije i prilagodbe slaganjem modularnih jedinica (eng. Unit: jedinica). Izrađuju se sastavljanjem gotovih komponenti dostupnih na tržištu što drastično smanjuje njihovu cijenu i vrijeme izrade u odnosu na tradicionalne satelite.

Kockasti oblik nanosatelita savršeno odgovara našem najpoznatijem nacionalnom simbolu prepoznatljivim u cijelom svijetu – crveno-bijelim kockicama – pa misija s ponosom nosi naziv CroCube – Prva hrvatska kockica u svemiru.

Komponente prvog hrvatskog satelita

CroCube je 1U CubeSat (1U = 10 cm x 10 cm x 10 cm) ukupne mase oko 1.1 kg, a čine ga sljedeći sustavi i djelovi:

Računalo

Tzv. “mozak” satelita, povezuje sve podsustave, kontrolira ih i daje im upute za rad.

Napajanje

Sustav opskrbe energijom je glavni izvor napajanja za cijeli sustav, tzv. “srce” satelita.
Sastoji se od solarnih panela i baterija, a zadužen je za upravljanje proizvodnjom, pohranom i distribucijom energije.

Sustav orijentacije i stabilizacije

Satelit će za orijentaciju koristi zavojnice tvrtke Serenum Space, koje ce mu pomoci kod zaokretanja i stabilizacije. Stabilizacija se vrši pomoću magnetometra i gyroskopa, koji ce omoguciti djelomicno manevriranje i kompenzirat rotaciju u tri osi takozvani “detumbling”

Kamera

Glavni teret satelita je UCAM-III tvrtke 4D systems, koja će fotografirati površinu Zemlje s 500 km visine.

AstroTron 1000

Hrvatska tvrtka Pulsar Labs, osmislila je hrvatski modul – AstroTron

AstroTron je sustav s trostrukim mikrokontrolerima i trostrukim senzorima koji je osmišljen kako bi revolucionirao jeftinu elektroniku u svemiru. Sa redundancijom i autonomnim radom.

Tri mikrokontrolera djeluju kao jedinstvena cjelina, provode sustavne testove i bilježe greške. Šest svjetlosnih senzora, uključujući dva skrivena senzora za mjerenje šuma.Koristeći CSP protokol preko I2C, AstroTron je eksperiment u kojem se istovremeno ispituje izdržljivost mikrokontrolera, performanse svjetlosnih senzora i I2C matrica prebacivanja s arbitražnim krugom.

AstroTron ima za cilj postati pouzdana, ekonomična i jednostavna za korištenje platforma za Cubesatove koja podržava različite eksperimente. Njegove tri ploče nude senzore, mikrokontrolere s arbitražom i I2C povezivanje s inteligentnim mogućnostima zaobilaženja kvarova.

pulsar_lab_modul

Sustav komunikacije

Jedan od najvažnijih podsustava satelita je radio. Njegov glavni zadatak je slanje i primanje radio signala sa zemaljske stanice putem UHF / VHF antena.

Nadalje tu je i deployable antenna – antena koja se razvije van iz satelita kad satelit dodje na odrediste u orbiti. Radio iskoristi antenu kako bi svoj signal pojačalo i doprlo do zemaljske stanice, gdje će podatci biti obrađeni preko software-a.

Dobiveni podatci djele se na 2 vrste:

  • Housekeeping podatci – informaciji o “zdravstvenom stanju” satelita – temperature pojedinih komponenta, koliko su napunjene baterija, ali isto tako i položaj satelita itd.
  • Podatci iz tereta (kamere) – fotografije.

Struktura

Konstrukcija koja pruža potporu i stabilnost svim ostalim podsustavima satelita. Struktura mora izdržati stres proizvodnje, sastavljanja, testiranja i transporta. Napravljena je od aluminija a najčešće je mase manje od 0.5 kg.

Komercijalna oprema CroCube satelita

CroCube će opremljen s kameron i s dva radijska odašiljača. Njegova misija je fotografirati površinu Zemlje s 550 km visine, a priliku za fotografiranje Hrvatske imat će 3 puta dnevno, na otprilike 12 minuta. Za vrijeme trajanja misije, svi zainteresirani građani moći će na službenoj internet stranici misije pratiti stanje i kretanje satelita, te uhvatiti #Croselfie ili radijski signal dok satelit vrši prelet nad Hrvatskom. CroCube će u sebi imati i integriranu micro SD karticu, koja će sadržavati sve boarding passeve, odnosno imena i prezimena donatora, fotografije zainteresiranih građana te posebnu pločicu s ugraviranim nazivima najvećih sponzora.

Bez opasnosti za okoliš

Važno je napomenuti da satelit neće imati nikakvih štetnih posljedica za okoliš i zemaljska istraživanja. Radi se o malenom satelitu koji ne reflektira sunčevu svjetlost i samim time ne onemogućuje astronomska opažanja sa Zemlje.

Nadalje, smješten je u LEO – nisku zemljivu orbitu te će ga nakon izvjesnog vremena privući Zemljina gravitacija te će u cjelosti izgorijeti u atmosferi, ne ostavljajući za sobom nikakve krhotine i tzv. „svemirsko smeće“ koje bi ugrozilo daljnje istraživanje svemira, funkcionalnost ostalih satelita ili predstavljalo opasnost za buduće lansirne misije.

Lansiraj se na vrh