Skip to content Skip to footer

Predavanje: Matija i CroCube u PUG-u

Želim s vama podijeliti jedno nevjerojatno iskustvo koje sam nedavno doživio kao predavač u PUG-u (Privatna Umjetnička Gimnazija). Moje ime je Matija Makoter, student sam na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, te inženjer na projektu prvog hrvatskog satelita zvanog CroCube. Nedavno sam imao privilegiju održati dva predavanja u srednjoj školi, jedno za prvi i treći razred, a zatim za drugi i četvrti razred. Svako predavanje trajalo je oko sat vremena, uključujući naknadnu diskusiju i dodatna pitanja. Ovo je ujedno bilo i moje prvo duže predavanje o nekoj temi široj publici.

Tema predavanja bila je nešto što me strastveno zanima i u što sam osobno uključen – mali sateliti i naša misija CroCube. Atmosfera je bila iznenađujuće opuštena i svi su bili uključeni, a entuzijazam učenika bio je zarazan. Dok sam dijelio svoje znanje i iskustvo, učenici su postavljali zanimljiva i promišljena pitanja i izražavali svoje mišljenje.

Jedan od najzanimljivijih dijelova predavanja bila su dodatna pitanja koja su učenici postavljali. Među najzanimljivijim temama koje su se izdvojile bile su svemirski otpad i, naravno, vanzemaljci. Oduševilo me i vidjeti koliko su otvoreni i spremni na diskusiju.

Razgovarali smo o problemu svemirskog otpada i važnosti održivog razvoja svemirskih tehnologija. S učenicima sam podijelio informacije o tome kako se taj problem može riješiti tehnološkim inovacijama i globalnom suradnjom. Njihova reakcija na ove teme bila je izuzetno poticajna – izrazito je važno da shvaćaju mogućnost eskalacije situacije oko svemirskog otpada.

No, bez sumnje, najveća uzbuđenja izazvala su pitanja o vanzemaljcima i naknadno moja osobna anegdota o svećeniku i vanzemaljcima. Iako je to područje prepuno spekulacija i znanstvene fikcije, bilo je očito da su učenici bili fascinirani i zaintrigirani idejom postojanja drugih oblika života u svemiru. Naglašavam da je neophodno poticanje da razmišljaju izvan granica onoga što poznajemo.

Na kraju, predavanja na PUG-u ostavila su dubok dojam na mene, a nadam se da sam i ja ostavio dobar dojam na mlade nade. Vidjeti mlade ljude, zainteresirane za znanost i tehnologiju bilo je inspirativno i potvrda da budućnost svemirskog istraživanja leži u rukama ovih entuzijasta. Nadam se da sam uspio prenijeti dio svoje strasti prema svemiru i tehnologiji na njih i potaknuti ih da sanjaju velike snove.

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh