Skip to content Skip to footer

Novosti i kalendar

Pripreme su u punom jeku, a uzbuđenje raste jer se bliži trenutak lansiranja našeg prvog hrvatskog satelita, CroCube! U suradnji s partnerima i entuzijastičnim timom inženjera, spremamo se za veliki korak u hrvatskom svemirskom istraživanju.

Rujan 2023

Trenutno se radi na inženjerskom modelu satelita u zagrebačkoj tvrtki Pulsar Labs, pod vodstvom Ante Medića i Dajgora Labinca. Osim toga, naručeni su potrebni dijelovi, a “flight model” satelita se izrađuje uz pomoć stručnjaka tvrtke Spacemanic.

Gotovi su svi aluminijski djelovi satelita zahvaljujući tvrtkama Vodolim Šeketa te Multinorm d.o.o.

Spreman je i hrvatski CubeSat modul Astrotron 1000.

Pulsar Labs pored svog Astrotron modula izrađuje “matične ploće” – PCB pločice, koje će na sebi nositi komponente – radio-primopredajnike, računala, te korisni teret – kameru i Astrotron, skupa s memorijskom karticom na kojoj će poletjeti imena svih donatora i sponzora.

U toku su također radnje vezane za koordinaciju frekvencija za radiovezu s našim satelitom, gdje nam pomaže Hrvatski Radioamaterski Savez, nadalje naš vrijedni član Željko Ulip, koji je ujedno član Radiokluba Zagreb i te stručnjaci iz HAKOM-a.

Studeni 2023

Planirano je da se sam satelit sastavi u prvoj polovici studenog 2023. godine, a odmah nakon toga kreće testiranje. Iako smo razmatrali lokalne opcije, testiranje će se najvjerojatnije odvijati u Češkoj, jer nismo pronašli odgovarajuću instituciju u Hrvatskoj. Nakon uspješnog testiranja, šaljemo izvješće SpaceX-u, koji će potvrditi spremnost CroCube satelita za lansiranje.

Prosinac 2023

Sredinom prosinca, CroCube će otići na integraciju u Berlin, gdje će partner za lansiranje, tvrtka Exolaunch, pripremiti satelit za putovanje u svemir. Satelit će biti smješten u EXOpod deployer zajedno s drugim nanosatelitima. Nakon toga, CroCube će preći Atlantik i stići u Ameriku, gdje će biti montiran na raketu Falcon 9, koja pripada tvrtki SpaceX Elona Muska.

Veljača 2024

Najvažnija vijest koju s ponosom dijelimo je da se lansiranje CroCube-a očekuje u prvoj polovici veljače 2024. godine. SpaceX oprezno navodi datum Transporter 10 misije kao “no sooner than February”, te ćemo precizan datum još kasnije definirati i objaviti na kanalima projekta CroCube.

Visina na kojoj će satelit orbitirati je 510km.

Stoga, ostaje još malo vremena da nas podržite na hrvatskoj crowdfunding platformi – Croinvest!

Sudjelovanjem i podrškom CroCube-a, mi kao nacija pokazujemo da smo sposobni za velike stvari u svemirskom istraživanju i tehnologiji. Pokažimo ponos, što ćemo uskoro vidjeti naš satelit kako krstari svemirom, otvarajući nova vrata za budućnost Hrvatske!

Daniela Jović, voditeljica misije CroCube

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh