Skip to content Skip to footer

Pobjednička Priča na Natjecanju Robota: FIGHTBOTICS

Član tima CroCube, Matija Makoter i njegov tim, osvojili su prvo mjesto na natjecanju robota FightBotics. Više o cijelom natjecanju, timu i pobjedničkom robotu u nastavku.

O natjecanju: FIGHTBOTICS 

Fightbotics je projekt studentske udruge Studentski makerspace Strojarnica koja djeluje na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Projekt je prvi takve vrste u Hrvatskoj, a okuplja studente STEM područja, srednjoškolce, entuzijaste i tvrtke u natjecanju, izradi i borbi robota. Ideja za natjecanje inspirirana je američkim serijalom Battlebots, a obrazovni potencijal takvog natjecanja za razvoj pojedinaca nastoji se približiti široj publici, a posebice STEM zajednici. Ulaznice za turnir uvijek se brzo rasprodaju, a tijekom natjecanja odvija se više od 30 borbi. Kako je događaj još uvijek nov, za svaki susret uvode se svježe promjene. Borbe redovito traju cijelo poslijepodne, te s povećanjem broja prijavljenih timova, kao i kvalitete robota, povećava se i intenzitet spektakla. Utjecaj projekta odjeknuo je kroz cijelu Hrvatsku, a i šire budući da su Bristol Bot Builders uvrstili Fightbotics kao službeno natjecanje na području Europe. Također je vidljiv i utjecaj na akademsku zajednicu, budući da izrada robota nije zanemariva vještina, pa je na tu temu rađeno više završnih radova.

O našem timu: JUDGE AND JURY  

Tijekom posljednjih nekoliko godina, jedna od omiljenih tema razgovora u našoj grupi prijatelja bila je ambicija za radom, susretanje s vodećim stručnjacima i učenje, koliko god je ljudski moguće, o našoj budućoj profesiji – strojarstvu. Mi smo tim entuzijastičnih studenata. Svaki od nas je prepoznao svoju strast prema stvaranju ideja, rješavanju problema i praktičnoj optimizaciji.

Kada smo čuli za Fightbotics natjecanje iz borbi robota i pogledali kako taj sport izgleda u svijetu, odmah smo se zainteresirali. Kako smo kroz godine imali niz samostalnih projekata, imalo je više smisla da se angažiramo za nešto ovakvo pored raznih udruga poput Racing Team-a kakve FSB nudi. Na prvom natjecanju 2022. godine ostvarili smo dobre rezultate i to nam je bila dodatna motivacija da se za iduće natjecanje dodatno potrudimo. Probali smo, svojim trudom, događanje podići na višu razinu i ostaviti nekakav konkretan trag iza sebe, idealno, privlačeći i pomažući mlađim generacijama.

Na natjecanju u Prosincu 2023. sudjelovalo nas je petero: Fran Diminić, Matija Makoter, Matej Radan, Frane Šikić i Filip Zadravec. Generalno govoreći, faza istraživanja i dizajna traje najduže. Zahvaljujući sponzorima i prethodnom angažmanu, sakupili smo poprilično zavidnu kolekciju alata, pa je sklapanje robota, koje također zna biti poprilično dug i stresan proces (tim više ako se radi pred samo natjecanje), prošlo poprilično opušteno kroz dva tjedna druženja u dežurnoj radionici (stanu). U ovo natjecanje ušli smo s tri različita robota: naš glavni robot Eggsecutioner, vertikalni spinner s pogonom na četiri kotača, Pensioner, naš robot od prošle godine koji je osvojio 2. mjesto, i Flying Pan, eksperimentalni full body spinner.

O POBJEDNIKU – EGGSECUTIONER

Eggsecutioner se borio osam puta i izašao kao pobjednik.

#Oružje

Koristeći vertikalno okretno, jednodijelno čelično oružje omogućilo je izdržljivost, dok je odabir oblika sličnog mikseru (eng. eggbeater) povećao moment inercije za određenu masu. Ostale privlačne prednosti ovakvog oružja su njegova sposobnost pretvaranja obrane u napad i olakšavanje ostvarivanja udaraca vozaču zbog širine oružja. Oružje teži 210 g, pokreće ga DC motor od 500 W, a rotira se na 15,000 okretaja u minuti, poput motora Formule 1. To znači da se najudaljeniji rub oružja kreće brzinom od 260 km/h (72 m/s) i pohranjuje 230 J energije, isto kao i metak iz pištolja kalibra 8 mm. Oružje je toplinski obrađeno za povećanu tvrdoću.

#Šasija

Glavna rebra su ključna za okvir robota. Ona sadrže svu elektroniku, služe kao nosač za pogonske motore, drže osovinu oružja i još mnogo toga. Pod utjecajem HDPE-a (polietilen visoke gustoće) kao idealnog materijala za ovakve primjene, naš materijal izbora bio je 100PE-CR. Budući da se spinneri smatraju najdestruktivnijom klasom, a najveće naprezanje uzrokovano je vlastitim udarcima, bila je potrebna optimizacija i pametna triangulacija. Još jedna stvar vrijedna spomena su njegova dva stopala koja leže uz tlo i služe protiv naginjanja robota, koji bi bez njih bio sklon prevrtanju na naprijed. Gornje i donje ploče su modularne, obje se pričvršćuju vijcima koje tada tijelo robota povezuje u kruti sendvič. Neke konfiguracije imaju deblju gornju aluminijsku ploču, što nam pruža dodatni sloj obrane protiv čekić-bota i pile-bota koji napadaju odozgo, dok druge imaju umjesto toga ploču od ugljičnih vlakana koja sada može biti mnogo deblja za istu težinu i dodatno ojačati okvir ili samo smanjiti težinu.

#Oklop

Za obranu od horizontalnih udaraca koriste se dva ultra lagana i čvrsta titanijska branika, dok se za suočavanje s kontrolnim robotima koriste manji klinovi. Dobro izvedena geometrija branika i klinova neće samo podići neprijatelja, smanjujući mu sposobnosti vožnje dok se istovremeno izmiče neprijateljskom oružju, već će i povećati zahvat našeg oružja, što u stvarnosti znači jače udarce zbog boljeg prijenosa energije. Glavna i stražnja oklopna ploča izrađene su od glodanog HDPE-a. Takvi komadi su prilično učinkoviti, unatoč svojoj tankoj debljini (samo 2 mm), ne samo zbog materijalnih svojstava, već i zbog obilnog zračnog jaza između oklopa i unutarnjih komponenata.

#Pogonski_Sustav 

Pogon se sastoji od dva motora koji su izravno montirani na stražnje kotače koji onda pokreću prednje kotače pomoću zupčastih remena. Smatrali smo da je pogon na sva četiri kotača potreban za brzu i agresivnu vožnju. Osovina motora se okreće na 1000 okretaja u minuti, što se prevede u 2.6 m/s kretanja robota na odabranim Lego gumama postavljenim na 3D printanu felgu. Odlučili smo se na lego gume zbog njihovog vrlo dobrog koeficijenta prianjanja i jednostavnosti izvedbe. Isprintana felga imala je nekoliko iteracija, počevši od trodijelnog komada, eksperimentirali smo s konusnom jezgrom i na kraju završili s jednostavnim dvodijelnim dizajnom (jedan 3D printan i jedan od aluminija) spojenim vijcima. Felga koja kosi kotač, mora se povezati na osovinu, pružiti potrebnu čvrstoću i montirati remenice, pritom sve ostajući brzo servisabilnim i uredno zapakiranim.

SPONZORI 

Uz obitelj i prijatelje, posebna hvala tvrtkama i ljudima bez kojih ovaj projekt ne bi bio ostvariv: Agru Croatia Trade, Asio, Biz – Plima, Crom, Cuttech, Hennlich, Iscar alati, Imbus, Pfeifer – TTI, RPK, SET Bjelovar, Forch i FSB.

GALERIJA

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh