Skip to content Skip to footer

Yuri’s night powered by CroCube

U prostoru Pivane, u zagrebačkoj Ilici, održan je svjetski poznati Yuri’s Night, kojim se svake godine nastoji obilježiti let prvog čovjeka u svemir – Jurija Gagarina.

Unatoč kiši, velik broj ljubitelja svemira i svemirskog je došao u zagrebačku Pivanu kako bi uživao u jedinstvenom space party-ju u čast prvom čovjeku u svemiru i hrvatskom satelitu koji će mu se uskoro pridružiti.

Program večeri je započeo već u 18 sati, a gosti su imali prilike uživati u čak tri predavanja.

Prvo je održala poznata astrofizičarka Lana Ceraj s Instituta Ruđer Bošković, na temu „Užina za supermasivne crne rupe“.

Nakon toga, organizatorica i voditeljica prve hrvatske svemirske misije, Daniela Jović, prezentirala je budućnost projekta CroCube i službeno najavila lansiranje prvog hrvatskog satelita u svemir.

Slijedilo je predavanje posebnog gosta iz Slovačke, Jakuba Kapuša, osnivača Slovačke organizacije za svemirske aktivnosti i direktora tvrtke Spacemanic, specijalizirane za izradu nanosatelita koja uvelike pomaže i sponzorira izradu prve hrvatske svemirske kockice.

Ovogodišnji Yuri’s Night bio je još jedna potvrda da projekt CroCube okuplja stručnjake iz različitih, a za svemirsku industriju neophodnih područja te podiže interes za svemirom među Hrvatima.

Daniela Jović, voditeljica CroCube projekta, istaknula je kako će CroCube napraviti onaj prvi (i najteži) korak prema razvoju svemirske industrije na hrvatskom tlu, s ciljem objedinjavanja i dodatnog razvoja hrvatskih tvrtki i intelektualaca u domeni svemirskih projekata.

Održani Svemirski kviz bio je pravi test znanja za sve sudionike, ali i nevjerojatno zabavno iskustvo u društvu zvjezdanih posada. Tri najbolje ekipe, ali i predzadnja, osvojile su nagradne pakete Ožujskog piva, dok je višestruko nagrađivani hrvatski bend Chui s svojim svemirskim DJ setom uveličao slavlje. Vrhunac večeri bila je tombola s bogatim nagradnim fondom, a sponzori i prijatelji CroCube misije, među kojima su Zagrebačka pivovara, Pivana, Tehnički muzej u Zagrebu, City Center One, Pulsar Laboratories, izdavačka kuća In, SFeraKon, Zvjezdarnica Zagreb, Radio klub Zagreb i PEEK&POKE.

Velik interes sudionika, sponzora i predavača na zagrebačkom Yuri’s Nightu powered by CroCube dokaz je ambicioznog ulaganja, želje i snova koji će Hrvatsku uskoro uvesti u svemirsku eru.

Organizatori su već u planiranju sljedećeg događaja koji će približiti prostranstva svemira svim zainteresiranim građanima.

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh