Skip to content Skip to footer

Pomicanje lansiranja CroCube satelita na lipanj 2024.

Dragi prijatelji CroCube misije, 

želimo vas informirati da je došlo do pomaka datuma lansiranja prvog hrvatskog satelita u svemir.

Umjesto u ožujku 2024. na SpaceX misiji Transporter 10 – kako je prvotno bilo planirano – CroCube će se lansirati na sljedećoj misiji Transporter 11 koja se očekuje u lipnju 2024. Više detalja ćemo pravodobno komunicirati na svim našim kanalima i društvenim mrežama. 

Razlog pomicanja datuma jest najnovije postroženje tehničkih uvjeta za lansiranje koje postavljaju tvrtke za lansiranje (Exolaunch, SpaceX). Zbog postroženja uvjeta trebali smo zadovoljiti dodatne kriterije u vrlo kratkom vremenu, te smo zajednički odlučili da je najbolja odluka da smanjimo rizik i pomaknemo lansiranje na sljedeći dostupni termin. 

Radi se o minimalnom pomaku od samo tri mjeseca koji ćemo iskoristiti za ključne aktivnosti kao što su dovršetak zemaljske postaje, promocija misije, edukativni događaji i sadržaji te finaliziranje financijske konstrukcije projekta.

Po pitanju financija, koristimo priliku dati vam na uvid aktualno financijsko izvješće o misiji CroCube.

“Svi članovi CroCube tima dodatno vrijeme shvatili su kao vjetar u leđa za obavljanje preostalih zadataka prije samog lansiranja. Iako je CroCube malen po veličini, njegovu misiju shvaćamo podjednako ozbiljno kao da se radi o velikoj svemirskoj misiji, što ovo za nas i jest. Uzmimo za primjer svemirski teleskop James Webb čije se lansiranje odgađalo više od 10 godina dok nije bio potpuno spreman. On nam sada donosi ogromno zadovoljstvo kao što će nam donositi i CroCube kad se otisne u orbitu.” – ovo su riječi naše uvijek optimistične voditeljice misije Daniele Jović.

Da bismo skratili vrijeme čekanja, u narednim mjesecima pripremili smo brojne sadržaje, nagradne natječaje, predavanja, druženja i druge aktivnosti u koje ćete se moći uključiti. Pratite nas!

I dalje možete pridonijeti i postati jedan od heroja misije koja ulazi u povijest gradeći budućnost. Pozivamo vas da na našem webu www.crocube.hr kliknete crveni gumb “Želim donirati” i financijski podržite misiju.

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh