Skip to content Skip to footer

Oči prema Nebu: CroCube, Prva Zvijezda Hrvatskog Neba, Spremna za Lansiranje

U petak, 10. studenog 2023., doživjeli smo nevjerojatnu avanturu kada smo prvi put predstavili CroCube, naš hrvatski satelit, u Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER-u. Ovaj trenutak zauvijek će ostati urezan u naša sjećanja.

U tjednu koji je prethodio predstavljanju, timski duh i uzbuđenje rasli su iz dana u dan dok smo završavali posljednje pripreme na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. U petak smo svi zajedno dočekali trenutak kada smo prvi put ugledali CroCube uživo, ne kao repliku, već kao stvarni rezultat naših truda i stručnosti.

Predstavljanje u ZICER-u bila je završna točka našeg dugotrajnog rada, a atmosfera je bila ispunjena uzbuđenjem i ponosom. Gledali smo kako naša ideja postaje stvarnost, a satelit koji smo pažljivo oblikovali i izgradili predstavljen je pred suradnicima, partnerima, medijima i uzvanicima iz ministarstva, Grada Zagreba te češkog i slovačkog veleposlanstva.

Kao članovi tima, osjećali smo se nevjerojatno ponosno dok smo dijelili naše dojmove s okupljenima. Daniela Jović, naša voditeljica projekta, izrazila je uzbuđenje zbog postignutog uspjeha, ističući važnost ovog trenutka za buduće svemirske projekte u Hrvatskoj.

Ante Medić, vlasnik tvrtke Pulsar Labs, s kojom smo surađivali na stvaranju Astrotron 1000, podijelio je svoje stručne dojmove o eksperimentu, istaknuvši njegov potencijal za revoluciju na tržištu cubesatova.

Naš najpoznatiji popularizator astronomije, Ante Radonić, izrazio je entuzijazam zbog obrazovne komponente projekta. Vidjeti djecu i studente kako se upuštaju u svemirska istraživanja i interaktivno sudjeluju s CroCubeom bilo je zaista posebno iskustvo.

Nakon formalne prezentacije, zajedno smo proslavili u Tehničkom muzeju, koji je već tradicionalno domaćin naših događanja. Ovaj muzej će također postati dom naše makete CroCube satelita i drugih eksponata nakon lansiranja, čime nastavljamo tradiciju dijeljenja naše svemirske priče s posjetiteljima i zaljubljenicima u svemirsku tehnologiju. Atmosfera se pretvorila u opušteno druženje gdje smo s partnerima, sponzorima i obiteljima volontera razmijenjivali dojmove, dijelili smijeh i razgovarali o budućim izazovima. Ovaj trenutak zajedništva bio je prilika da se zahvalimo svima koji su podržali projekt, stvorili prijateljstva i zajedno krenuli u svemirsku avanturu.

Uz Antu Radonića, posjetila nas je i zvijezda hrvatskog astronomskog neba, Vladis Vujnović, fizičar, astronom i pisac znanstvenih radova i knjiga.
Uživali smo u finoj klopi od našeg sponzora palacinke.hr, finim zalogajima od BITE ME, te naravno nije moglo faliti Ožujsko i Hidra od Zagrebačke pivovare.

Cijeli dan bio je obilježen televizijskim i radijskim nastupima, počevši s javljanjem na “Dobro Jutro, Hrvatska” 1. programa Hrvatske televizije. Gledatelji su imali priliku saznati više o našem projektu i sudjelovati u tom posebnom trenutku. Nastavili smo s radijskim intervjuom u emisiji “Dnevni Ritam” na 1. Programu Hrvatskoga radija, gdje smo podijelili detalje o CroCubeu s auditorijem slušatelja.

Dan smo zaključili uzbudljivim gostovanjem kod Tee Blažević na televiziji N1, u emisiji “Tajne svemira”. Razgovarali smo o pozadini projekta, tehnološkim izazovima koje smo svladali i obrazovnim aspektima CroCube misije.

Ova faza projekta bila je prilika za susret s mnogim zainteresiranim posjetiteljima, uključujući najmlađe koji su postavljali pitanja koja su nas ispunila nadom da smo možda potaknuli buduće svemirske istraživače. Ova avantura ostavlja neizbrisiv trag u našim srcima, a CroCube je postao simbol naše stručnosti, predanosti i zajedništva u ostvarivanju hrvatskih svemirskih snova.

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh