Skip to content Skip to footer

Chui ovu pjesmu!

Veliki svemirski pothvati zaslužuju veliki svemirski soundtrack pa tako i CroCube!

Chui, hrvatski instrumentalni kvartet koji je dobio dvije Porin nagrade ( jednu za najboljeg jazz izvođača i jednu za najbolju jazz izvedbu) napravio je himnu za lansiranje naše crvenkockice.
Njihov stil može se opisati kao spoj suvremene klupske plesne glazbe u kombinaciji sa jazzom, progresivnom glazbom, elektronikom i rock’n’roll-om. Misterioznost, svemirski tonovi, apstraktnost zvukova, mirnoća i ambijentalnost ove pjesme savršeno se poklapaju s osjećajem plutanja po svemiru. Sigurni smo da ćemo slušajući ovu pjesmu zaboraviti da nas gravitacija čvrsto drži na Zemlji.

Glazba je odavno jedna od bitnijih stvari u našim zemaljskim životima, a popratila je i mnoge svemirske pothvate do danas. Na primjer, 1977. godine, NASA je lansirala “Zlatnu ploču” koja sadrži više od 5 sati snimljenog zvuka koji uključuje pjesme kitova, Panove frule, pjevanje i Brandenburški koncert br. 2 u F-duru Johanna Sebastiana Bacha. Također, nekolicina astronauta je svirala na raznim instrumentima u Međunarodnoj svemirskoj postaji, uključujući usnu harmoniku, mala zvonca, gitaru, saksofon i flautu.

Malo je reći da su pjesme bile i ostale jedan od najvećih ljudskih otisaka u moru vremena i prostora, a sada ponosno jedna od njih ide u hrvatsku svemirsku povijest skupa s našim prvim satelitom.

Chui & Crocube – Svemir ima novi pozivni

Velika nam je čast i zadovoljstvo biti dio ovog povijesnog projekta te smo jako zahvalni ekipi iz Crocubea na pozivu za surdanju. Kako je Chui naša maskota zapravo mali svemirac koji je sletio na Zemlju, naša glazba i priče naših skladbi su često povezane sa svemirom i znansvenom fantastikom, kao naprimjer skladbe Iz kapetanovog dnevnika koju smo posvetili Star Treku ili Sila mi je koja je pak posvećena Star Warsima, tu su još  poznate i Terminator theme, pa i Eternautova tema posvećena kultnom argentinskom znanstevno fantastičnom stripu kojeg su davne 1957. stvorili Hector German Oesterheld i Francisco Solano Lopez.

Ovaj put kako mi zemljani šaljemo satelit u svemir, htjeli smo da skladba koja će pratiti taj satelit ima više zemaljskih glasova koji će nas predstavljati u svemiru, pa smo posadu za ovaj pothvat proširili sa još tri fanstastična glazbena supuntika, trombonistom Lukom Žužićem, bariton saksofonistom Mihaelom Gyorekom i udaraljkašem Nenadom Kovačićem koji je donio i plemenski duh koji nas krasi kao ljudsku vrstu.

Tu smo naravno i mi, bubnjar Ivan Levačić, tenor saksofonist Vojkan Jocić, basist Konrad Lovrenčić i klavijaturist, vokalist i autor skladbe Toni Starešinić koji je za ovu priliku posudio od supruge Željke Veverec savršen tekst (iz njezine pjesme Sami/Mangroove) kao stvoren za ovu priliku, „Ima li svemir neki broj, mogu li nazvati, ako se netko javi, što ćemo saznati“.

Naravno kao logičan naslov skladbe sam se od sebe nametnuo „Svemir ima novi pozivni“. Skladba je snimljena u RSL studiju u Novom Mestu, snimio ju je ton majstor i producent Bojan Pahljina, a mix i master potpisuje Ivan Božanić. Veliku podršku nam je pružio i naš izdavač Dancing Bear.

Chui

Bacite uho i chuite himnu lansiranja prvog hrvatskog satelita!

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh