Skip to content Skip to footer

Novi partner: Metalska jezgra Čakovec

Metalska jezgra Čakovec, razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju u Međimurskoj županiji, ima zanimljivu ulogu u projektu CroCube – prvom hrvatskom satelitu.

Naime, Metalska jezgra proizvodi, točnije 3D ispisuje, prepoznatljive pivske čepove brenda Ožujsko od aluminijskog praha, koji će letjeti u svemir na satelitu CroCube.

Poput CroCubea, ovaj projekt cilja na daleko veće stvari od izrade pivskih čepova. Opći cilj projekta Metalske jezgre Čakovec je izgraditi istraživačku infrastrukturu namijenjenu znanstveno-istraživačkoj zajednici za provođenje vrhunskih istraživanja. Ovim potezom će pomoći jačanju znanstvene izvrsnosti, stvaranju društva znanja i povećanju konkurentnosti metalske i povezanih industrija u Međimurskoj županiji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U okviru projekta, Metalska jezgra Čakovec rekonstruira objekt bivše jahaone u okviru Centra znanja Međimurske županije, koji se razvija na prostoru bivše vojarne u Čakovcu.

Uz rekonstrukciju objekta, opremaju se neophodnom opremom za rad institucije, ali i provođenje aktivnosti istraživanja i razvoja.
Ova suradnja je i odlična prilika za budućnost, s obzirom na to da 3D ispis postaje sve značajnijim dijelom svemirske industrije i proizvodnje metalnih dijelova za rakete. 3D printanje dijelova se vremenom pokazuje kao jeftiniji, brži i efikasniji način proizvodnje dijelova.
Kao dio ovog opsežnog projekta, proizvodnja pivskih čepova za CroCube satelit od aluminijskog praha tehnikom 3D printanja metala, predstavlja jedinstvenu primjenu njihovih tehnoloških znanja i sposobnosti.

Ovaj projekt dokazuje potencijal Metalske jezgre Čakovec u proizvodnji i inovacijama u metalskoj industriji, kao i na drugim područjima, otvarajući put ka naprednijoj znanstvenoj i tehnološkoj budućnosti za Međimursku županiju i Hrvatsku u cjelini.

“Smatram da je ideja fantastična i da pruža priliku hrvatskim znanstvenicima i inženjerima dostići sfere za koje se obično misli da su rezervirane za neke druge, veće, bolje…. No osvrnimo se naokolo tu kod nas: imamo znanje i tehnologiju i svi skupa možemo dokazati i pokazati njihove potencijale, a CroCube je svakako jedan od dokaza koji najbolje to potkrijepljuje. Drago mi je što i Metalska jezgra ima priliku biti dio te priče.”

dr. sc. Mario Šercer, Ravnatelj
Razvojno – edukacijski centar za metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh