Skip to content Skip to footer

3D print: Model CroCube-a

Sigurno je zanimljivo saznati kako se izrađuje 3D model malog satelita, posebice ako je taj model dio hrvatske misije CroCube.

Kao dio promocije ove misije, model je izradio Matija Makoter, jedan od volontera uključenih u projekt. Izrađen je od plastike, a predstavlja 1:1 model stvarne veličine i izgleda satelita koji će se lansirati u siječnju 2024. godine.

Izrada 3D modela započela je stvaranjem digitalnog modela pomoću računalnog softvera za modeliranje. Nakon što je digitalni model bio gotov, sljedeći korak bio je priprema datoteke za 3D tisak. Datoteka je optimizirana za tisak na 3D pisaču koji koristi tehnologiju taloženja materijala. U ovom slučaju, korišten je 3D pisač koji koristi PETG (polietilen-tereftalata pojačani glikolom), materijal koji se jako lako reciklira.

Ovaj model će služiti u svrhu demonstracije i promocije CroCube misije, a također će biti koristan i za razne druge svrhe, kao što su testiranje izgleda i dizajna satelita, prije nego što se započne s izradom stvarnog satelita.

3D printanje postaje sve popularniji način proizvodnje, a primjena 3D printanja u svemirskoj industriji može pružiti mnoge prednosti, što će u budućnosti moći uštedjeti vrijeme i novac u razvoju novih svemirskih tehnologija.

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh