Skip to content Skip to footer

Ekspedicija Kroz Vrijeme: Hrašćinski Meteorit na CroCube Satelitu

Povijest i svemir se isprepliću na nevjerojatan način u jednom od najuzbudljivijih projekata hrvatskog svemirskog istraživanja – CroCube. Ovaj minijaturni satelit, koji nosi ambiciju Hrvatske, sa sobom će ponijeti i pravi dragulj iz prošlosti – komad Hrašćinskog meteorita.

Hrašćinski meteorit je željezni meteorit koji je prvi puta zabilježen kada je pao na tlo Hrvatskog Zagorja 26. svibnja 1751. godine. Ovaj impresivan događaj zabilježio je povijest kao prvi siderit (metalni meteoriti) čiji pad je dokumentiran. I danas, čuvajući taj povijesni trenutak, Hrašćinski meteorit ostaje jedan od najznačajnijih svemirskih artefakata u hrvatskom nasljeđu.

Sada, Hrašćinski meteorit se priprema za svoje novo putovanje – povratno u svemir. Profesor Domjan Svilković, entuzijastični zaljubljenik u svemir i vlasnik zbirke meteorita koju financira potpuno privatno, donirao je komadić ovog meteorita iz svoje kolekcije. I ne radi se o bilo kakvom komadiću – ovaj izrezani fragment veličine 1mm bit će montiran na CroCube satelit. Time se stvara jedinstven most između prošlosti i budućnosti, povezujući povijest meteorita s hrvatskim svemirskim ambicijama.

Ovaj čin ima dublje značenje od samog znanstvenog eksperimenta. To je simbolički povratak komadića svemira natrag u beskrajno prostranstvo gdje je proveo stoljeća, noseći sa sobom priču o našoj znatiželji, otkrićima i ambiciji da dosegnemo zvijezde. CroCube će tako postati nositelj tog povijesnog nasljeđa i pokazatelj naše predanosti svemirskom istraživanju.

Za kraj, prof. Svilković kaže “upravo taj Hrašćinski meteorit pomogao je znanstvenicima dokazati da “stijene” nastale u svemiru mogu pasti na Zemlju i to baš u Hrvatsku, a ovaj će satelit dokazati kako nešto nastalo u Hrvatskoj može završiti u svemiru.”

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh