Skip to content Skip to footer

Podrška stručnjaka: Ante Radonić

“Lansiranje prvog hrvatskog satelita jako nam je važno među svim ostalim naporima da bi Hrvatska što prije postala pridružena članica agencije ESA. Naši susjedi Slovenija i Mađarska daleko su ispred nas na polju svemirske tehnologije. Slovenija već ima svoje satelite.

Lansiranje satelita bit će snažan poticaj za naše mlade ljude da se u što većem broju posvete znanosti i tehnologiji. To će biti snažan impuls u popularizaciji svega onoga što spada u STEM.

Posebno će to biti poticaj za naše tvrtke koje su već preuzele suvremenu tehnologiju. To će im pomoći da se pripreme za vrijedne projekte u okviru agencije ESA kako bi jednog dana naše tvrtke uspješno surađivale na polju svemirske tehnologije. Tako će jednog dana naši mladi i u Hrvatskoj imati priliku da se iskažu sa svojim mogućnostima i svojom inventivnošću, da sudjeluju u europskim projektima a da ne trebaju tražiti posao van Hrvatske.”

Ante Radonić

Ante Radonić rođen je u Korčuli 1951. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Korčuli. Od 1972. radio je u Tehničkom muzeju u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija s astronautikom. Glavna aktivnost mu je popularizacija astronomije i astronautike. Redovito održava predavanja u planetariju za školske grupe kao i javna tematska predavanja za građane.Napisao je preko 300 popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice “Čovjek i svemir” (od 1970.), časopis Hrvatskoga prirodoslovnoga društva “Priroda” te u dnevnim listovima “Vjesnik” i “Večernji list”. U časopisu “ABC tehnike” (2001. – 2003.) pisao je u 23 nastavka feljton pod nazivom: “Astronautika”. Pisao je članke za Leksikon i Opću enciklopediju Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža”. Napisao je poglavlje “Nove spoznaje o tijelima Sunčeva sustava” u knjizi “Pogled u svemirski ocean” u izdanju Zvjezdarnice Hrvatskoga prirodoslovnog društva, 1993.Održao je preko 500 javnih predavanja iz područja astronomije, astronautike i raketne tehnike. Predavanja je održao širom Hrvatske: u Zagrebu, Karlovcu, Rijeci, Puli, Zadru, Obrovcu, Šibeniku, Prvić Luci, Pločama, Korčuli, Čakovcu, Koprivnici, Kutini, Križevcima, Slavonskom Brodu, Bjelovaru, Pitomači, Virovitici i Vinkovcima. Imao je preko 300 nastupa u posebnim emisijama radija i preko 50 nastupa u emisijama televizije.
Stalni je suradnik tjedne emisije o Svemiru i istraživanju Svemira “Andromeda” na Drugom programu Hrvatskoga radija (od 1996.).

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh