Skip to content Skip to footer

CroCube spreman za lansiranje u misiji Bandwagon 2

Zbog odgode od strane tvrtke SpaceX, lansiranje prvog hrvatskog satelita CroCube pomaknuto je na “najranije listopad” ove godine.

CroCube će biti lansiran raketom Falcon 9, u sklopu misije Bandwagon 2.

Ova misija uključuje lansiranje na visinu od 510 +/- 20 km, s nagibom orbite između 44° i 46°. Bandwagon 2 je posvećeni rideshare let koji će nositi desetke malih mikrosatelita i nanosatelita za komercijalne i vladine korisnike. Lansiranje je ugovoreno te, iako je naš satelit spreman već neko vrijeme, preostaje nam samo čekati i odbrojavati do lansiranja. CroCube će uskoro biti dio svemirske avanture, pridonoseći znanstvenom i tehnološkom napretku Hrvatske.


Posrednik za lansiranje, tvrtka Exolaunch, specijalizirana je za integraciju i lansiranje nanosatelita. CroCube će se pridružiti ostalim satelitima u deployerima, posebnim dispenzerima za nanosatelite, i drugim satelitima koji će zajedno putovati prema američkom tlu. Ova koordinacija različitih svemirskih misija čini Exolaunch ključnim partnerom u procesu pripreme i lansiranja satelita poput CroCubea.

Lansiranje i izvedba ovakve misije zahtijevaju suradnju i koordinaciju velikog broja stručnjaka iz različitih područja, uključujući inženjere, znanstvenike, tehničare i mnoge druge. Također, potrebna su i značajna financijska sredstva kako bi se osigurala kvaliteta i sigurnost svake faze projekta.

Naša daljnja tehnološka ambicija je neprestani napredak i inovacija u svemirskoj tehnologiji. Želimo istražiti nove mogućnosti za primjenu satelitskih tehnologija u znanstvene, komercijalne i obrazovne svrhe. Naš cilj je stvaranje temelja za buduće svemirske misije i sudjelovanje u globalnim istraživačkim projektima. Pomak lansiranja za tri mjeseca omogućuje nam dodatno vrijeme za osiguranje visoke razine pripreme i sigurnosti, čime želimo minimalizirati sve moguće rizike i osigurati uspješnu misiju.

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh