Skip to content Skip to footer

Pun ko brod: Sastav CroCube satelita

Svemirski putnik mora biti spreman na sve!

CroCube, prvi hrvatski satelit, svjedočio je mnogim promjenama u svom unutrašnjem sastavu dok se pripremao za svoje putovanje u svemir.

Svemirski entuzijasti i tehnički zaljubljenici, pripremite se za avanturu unutar CroCube-a!

  1. Tri Računala za Trostruku Zadaću: CroCube će biti opremljen ne s jednim, već s čak tri računala koja će koordinirati različite aspekte njegove misije. Prvo računalo upravljat će samim satelitom, drugo će nadzirati postupak kočenja i stabilizacije, dok će treće računalo biti odgovorno za pohranu slika i podataka koje CroCube prikupi tijekom svog putovanja.
  2. Dvostruki Radio Primopredajnici: Za uspješnu komunikaciju između CroCube-a i Zemlje, satelit će nositi dva radio primopredajnika. Ovi sustavi osigurat će pouzdanu dvosmjernu komunikaciju i prijenos podataka iz svemira.
  3. Navigacijski Uređaj: Kako bi CroCube precizno navigirao kroz svemir, bit će opremljen visokokvalitetnim navigacijskim uređajem. Ovaj uređaj omogućit će satelitu precizno određivanje pozicije i vremena tijekom njegove misije.
  4. Kamera za Zabilježavanje Svemira: Jedan od najuzbudljivijih dijelova CroCube-a je njegova kamera. Ova kamera će zabilježiti prekrasne slike svemira i pružiti nam jedinstven uvid u ono što satelit doživljava tijekom svog putovanja.
  5. Hrvatski Modul Astrotron 1000: Ovaj hrvatski cubesat modul, Astrotron 1000, razvijen od strane zagrebačkog Pulsar Labs, donosi dodatne mogućnosti i znanstvena istraživanja koja će obogatiti našu misiju.
  6. Ostali Sustavi za Rad Satelita: Naravno, CroCube će biti opremljen i drugim ključnim sustavima za njegovu operaciju, uključujući sustave za stabilizaciju, antene za komunikaciju s Zemljom, napajanje i solarne ćelije koje će osigurati energiju za sve funkcije.

Dok gledate sliku unutrašnjeg dizajna CroCube-a, možete primijetiti kako se svaki komad opreme i svaki podsustav pažljivo razmatra kako bi osigurali da naš prvi hrvatski satelit bude spreman za izazove svemira. S tri računala, dvostrukim radio primopredajnicima, kamerom za fotografiranje svemira i mnogim drugim naprednim sustavima, CroCube je tehničko čudo spremno za svemirsku avanturu.

Ovaj projekt ne samo da nas približava hrvatskom prisustvu u svemiru, već nas također podsjeća na važnost inovacije i suradnje. Zajedno s našim partnerima i sponzorima, CroCube ide prema svemiru kako bi donio nova saznanja i inspiraciju svemirskim entuzijastima diljem Hrvatske i širom svijeta.

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh