Skip to content Skip to footer

Tjedan svemira: CroCube i gosti u Tehničkom Muzeju Nikola Tesla

Ovogodišnji Tjedan svemira, koji se tradicionalno obilježava od 4. do 10. listopada, donio je sjajno svemirsko iskustvo u srcu Zagreba. Glavni događaj održan je u Tehničkom muzeju, gdje su entuzijasti i znatiželjnici imali priliku zaroniti duboko u svemirske tajne. Ovaj petak, 6. listopada, bio je posebno spektakularan, ispunjen bogatim programom i zanimljivostima.

Događaj je započeo u dvorištu muzeja gdje su se postavili teleskopi Astronomskog društva Beskraj. Posjetitelji su imali priliku promatrati nebeske čarolije i razgovarati s astronomima o zvijezdama, planetima i galaksijama. Profesor Domjan Svilković je također izložio impresivnu zbirku meteorita, dajući nam uvid u tajanstveno kamenje koje putuje kroz svemir.

U predvorju muzeja, štandovi partnera i tvrtki uključenih u svemirske aktivnosti u Hrvatskoj čekali su na znatiželjnike. Ondje su posjetitelji mogli saznati više o svim aspektima svemirske industrije i tehnologije. I održana su tri inspirativna predavanja koja su privukla brojnu publiku.

Daniela Jović, voditeljica projekta CroCube, održala je prvo predavanje pod nazivom “Još malo do lansiranja – Novosti o satelitu CroCube”. U svom govoru, objasnila je što se krije iza razvoja ovog satelita i kakvu korist možemo očekivati od njega.

Nakon toga, Daniela i Bernard Ivezić, novinar Startup reporta Jutarnjeg lista, zajedno su govorili o “Svemirskom poduzetništvu u Hrvatskoj”, istražujući ulogu hrvatskih tvrtki u svemirskoj industriji.

Za kraj, popularizator astronomije i svemira, Ante Radonić, oduševio je publiku s predavanjem pod naslovom “Najnovija istraživanja i nove svemirske misije”. Njegova strast prema svemiru jasno se prenijela na prisutne.

Tijekom pauza između predavanja i za vrijeme istih, predvorje je postalo pravo svemirsko čudo. Naši sponzori i partneri predstavili su razne projekte i tehnologije. Naš volonter iz tvrtke Notch je demonstrirao satelit za učenje, SchoolSat, i predstavio program DevCademy.

Riječki Exevio je prikazao mobilnu aplikaciju koja se razvija za CroCube i podijelio informacije o Starlink prijemnicima.

Pulsar Labs je predstavio prvi hrvatski cubesat modul Astrotron 1000, koji će igrati ključnu ulogu na CroCubeu, gdje će se provoditi brojna testiranja.

Geek Garden, VR studio, omogućio je posjetiteljima virtualno putovanje kroz svemir i slijetanje na Mars u virtualnoj stvarnosti.

Hrvatski radioamaterski savez predstavio je programe koje provode u Hrvatskoj i pokazao radio uređaje za satelitsku komunikaciju.

Izlaskom iz predvorja, posjetitelji su imali priliku diviti se zanimljivoj zbirci meteorita, dijelovima s Marsa i Mjeseca, te repliki Hrašćinskog meteorita, koji je pao upravo u Hrvatskoj.

Tjedan svemira u Zagrebu bio je nevjerojatno uspješan događaj, a velik broj posjetitelja i njihove entuzijastične reakcije jasno pokazuju da je interes za svemirske teme u Hrvatskoj sveprisutan.

Nadamo se da će lansiranje satelita CroCube samo produbiti tu strast i znatiželju prema svemiru!

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh