Skip to content Skip to footer

Matijin tjedan u Spacemanicu

Uvijek je inspirirajuće čuti priče o mladim ljudima koji slijede svoje strasti i ostvaruju svoje snove. Jedna takva priča dolazi nam iz CroCubea, gdje je Matija Makoter, student i član tima CroCube, dobio nevjerojatnu priliku koja će mu pomoći ostvariti svoju strast prema svemirskoj tehnologiji. Zahvaljujući sponzorstvu tvrtke Pulsar Labs, Matija je otputovao u Češku, u Brno, kako bi se educirao o malim satelitima u tvrtki Spacemanic.

Matijin tjedan u Brnu bio je ispunjen uzbuđenjem i intenzivnim učenjem.

Ponedjeljak: Upoznavanje s timom i Uvod u Satelitske Sustave

Matija je započeo svoj tjedan upoznavanjem sa Spacemanic timom. Dobio je radne materijale i sudjelovao u kratkom uvodu u dizajn i programiranje nanosatelita. Tijekom dana naučio je o radio komunikaciji i komunikaciji sa satelitom. Također je dobio predavanje o satelitskom system engineeringu.

Utorak: Konstrukcija i Lemljenje Satelitskih Modula

Drugi dan Matijinog tjedna bio je posvećen praktičnom radu. Konstruirao je i izradio baterijski modul i glavno računalo satelita. Također je naučio o vrstama i procesu učinkovitog lemljenja PCB pločica za uvjete u svemiru. Uz to, slušao je predavanje o svemirskoj industriji i njezinim specifičnostima.

Srijeda: Uvod u Astrofiziku i Izrada Satelitskih Modula

Matija je imao priliku dublje zaroniti u svijet svemira. Pohađao je predavanje o astrofizici i izrađivao antenski, GPS i senzorski modul, te solarni panele. Također je dobio uvod u programiranje izrađenog satelita.

Četvrtak: Satelitsko Programiranje i Montaža Satelitskih Modula

Na četvrti dan, Matija je fokusirao svoju pažnju na satelitsko programiranje i promjene glavnih parametara prilikom prikupljanja podataka iz satelita. Sudjelovao je u montaži satelitskih modula u cubesat strukturu.

Petak: Komunikacija sa Satelitom i Dizajniranje CubeSat Nosača

Posljednji dan Matijinog tjedna bio je posvećen uspostavljanju komunikacije sa satelitom i predavanju o assurance design engineeringu. Također je sudjelovao u dizajniranju i modeliranju modularnog nosača cube satelita.
Ovo intenzivno iskustvo omogućilo je Matiji stvaranje dubokog razumijevanja svemirske tehnologije i satelitskih sustava. Dobio je certifikat o završenoj edukaciji, što će mu sigurno pomoći u budućnosti i ostvarivanju snova o radu u svemirskoj industriji.

Odlazak Matije Makotera u Češku i njegovo iskustvo u Spacemanicu mogu biti inspiracija za sve mlade ljude koji sanjaju o karijeri u svemirskoj industriji. Ova priča također pokazuje važnost podrške tvrtki poput Pulsar Labs koje prepoznaju talente i strast mladih pojedinaca i pružaju im priliku da ostvare svoje snove.

S nestrpljenjem pratimo Matijinu budućnost u svemirskoj industriji i vjerujemo da će nastaviti inspirirati i poticati nove generacije istraživača i inženjera.

A kako mu je bilo? Pogledajte u galeriji!

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh