Skip to content Skip to footer

Misija CroCube: Približavanje Svemiru u XV. Gimnaziji u Zagrebu

Svemir je oduvijek izazivao čovječju maštu i znatiželju, a ove godine, povodom Međunarodnog Tjedna Svemira, učenici XV. Gimnazije u Zagrebu (MIOC) imali su priliku zaroniti dublje u taj tajanstveni svijet zahvaljujući posebnom gostovanju. Na satu astronomije koji vodi entuzijastični nastavnik Marko Movre, ugostili su vodeću osobu misije CroCube, Danielu Jović.

Misija CroCube predstavlja prvi iskorak u hrvatskoj svemirskoj povijesti, jer će donijeti prvi satelit Hrvatske u svemir. Danielin dolazak u MIOC bio je savršen način za učenike da bolje razumiju svemirske avanture koje nam predstoje.

Daniela Jović predstavila je učenicima ideju iza misije CroCube. Sateliti su bili glavna tema, a učenici su saznali više o malim satelitima i kako se pripremaju za lansiranje. Proučavajući tehničke aspekte misije, učenici su dobili uvid u sve izazove koje ekipa CroCube mora svladati kako bi satelit stigao u svemir.

Druženje s Danielom trajalo je gotovo dva sata, a učenici nisu štedjeli pitanja. Postavljali su sve što ih je zanimalo o svemirskim tehnologijama, lansiranju, komunikaciji sa satelitima, i mnogim drugim temama. Njihova znatiželja bila je zarazna, a Danielin entuzijazam za svemirske avanture dodatno je poticao njihovu strast prema znanosti i svemiru.

Ovo gostovanje nije samo obilježilo Međunarodni Tjedan Svemira, već je također inspiriralo učenike da razmisle o budućnosti svemirskih istraživanja u Hrvatskoj. Možda će neki od njih postati budući astronauti, inženjeri ili znanstvenici koji će doprinijeti istraživanju svemira.

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh