Skip to content Skip to footer

Radio Novosti

Kao što već sve zvijezde znaju, CroCube u veljači 2024. godine kreće na svoj put u orbitu, a s našom malom kockicom će se moći i komunicirati zahvaljujući Radioklubu Zagreb.
Na čelu s Borisom Vrbanovićem, Radioklub Zagreb će biti matična postaja i krovna ustanova za satelit CroCube koja će pokrivati naš satelit i biti zadužena za nadzor radiokomunikacije s njime. Naš cijenjeni član tima, gospodin Željko Ulip, također je član ovog radiokluba.

Već je pokrenut formalni postupak usklađivanja frekvencija  na kojima će satelit odašiljati i primati podatke s našom nacionalnom institucijom HAKOM. Gospodin Marijan Globan, Viši stručnjak za mikrovalne i satelitske mreže u HAKOM-u, zadužen je za dio koji se tiče prijave satelitske mreže u ITU i međunarodno usklađivanje uporabe radijskih frekvencija.
Također, CroCube surađuje sa stručnjacima iz Odjela upravljanja RF spektrom u HAKOM-u koji su zaduženi za ishođenje dozvola za uporabu RF spektra te provođenje procedure prijave satelitske mreže u ITU i međunarodno usklađivanje uporabe radijskih frekvencija.

Za radiokomunikaciju sa satelitom nisu potrebne neke futurističke svemirske tehnologije. Sve što je potrebno su amaterski radio (SDR ili RIG) i antena s rotatorom.
Svi radioamateri i postaje koji su na SatNOGS mreži će moći primati podatke sa satelita u obliku Morsovog koda ili podatkovnih paketa (beacona).
Također, korisnici će moći koristiti i satelit za vlastitu komunikaciju zahvaljujući digitalnom repeateru koji omogućava svim lincenciranim radioamaterima da komuniciraju sa satelitom gdje god se nalazili.

Vjerujemo da će naša kockica biti brbljava, a i da će dobiti puno svemirskih pisama od svojih Zemljana.

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh