Skip to content Skip to footer

HAKOM-ov G DAN 23

U ponedjeljak, 5. lipnja, sudjelovali smo na HAKOM-ovoj konferenciji „G Dan“ gdje je voditeljica projekta CroCube Daniela Jović održala prezentaciju i predstavila detalje projekta.
Tema konferencije ove godine je bila satelitska tehnologija kojom se služe telekom operateri, tv nakladnici, satelitski telefoni i slično.

Bilo je govora o 5G tehnologiji, letećim baznim stanicama koje se razvijaju za korištenje u slučajevima prirodnih katastrofa, predstavljen je projekt EU satelitske konstelacije „IRIS2” (infrastruktura za otpornost, međusobnu povezivost i sigurnost s pomoću satelita) itd. Satelitske komunikacije uskoro će koristiti i naš satelit, koji će dobiti HAKOM-ovu oznaku 001 za prvo hrvatsko tijelo u orbiti.

Reakcije sudionika konferencije na prezentaciju su bile jako pozitivne te su odmah i otvorene neke nove mogućnosti suradnje. Ovim putem se zahvaljujemo HAKOM-u na pozivu i nadamo se da ćemo uspješno surađivati.

Za kraj, održana je i panel rasprava na temu ˝Satelitske komunikacije i neprekinuta povezivost˝ u kojoj su sudjelovali naša Daniela, te Josip Vuković (FER), Davorin Domitrović (Nokia) i Hrvoje Hadžić (Ericsson Nikola Tesla).

Sudionici rasprave izložili su svoja mišljenja o tomu koja je svrha satelita, ima li njihovo lansiranje znanstveni doprinos i kako industrija gleda na satelitske komunikacije. Također, razgovaralo se o izazovima, utjecaju na okoliš i rješavanju svemirskog smeća.

Zaključak je kako je svemirska industrija ˝japanski brzi vlak˝, koji donosi značajnu dobit, bitna je brza reakcija fakulteta vezano za obrazovanje, iako već sada imamo stručnjake, a Hrvatska ogroman potencijal. Postoji regulativa i programi, a Hrvati se već sada mogu prijaviti na neke pozive Europske komisije.

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh