Skip to content Skip to footer

Koprivničko izdanje Skeptika u pubu

U sklopu programa Skeptici u pubu, Daniela Jović, voditeljica misije CroCube, nedavno je održala zanimljivo predavanje pod nazivom “Hrvati idu u svemir”. Ovo predavanje privuklo je pažnju publike u Koprivnici, koja je s oduševljenjem došla saznati više o ambicioznoj svemirskoj misiji koju vodi.

Daniela je predstavila projekt CroCube, koji ima za cilj sklapanje i lansiranje prvog hrvatskog satelita u svemir. Misija CroCube je pionirski poduhvat u hrvatskoj svemirskoj industriji i simbolizira ulazak Hrvatske u svemirski sektor. Predavanje je započelo objašnjenjem kako su satelitske misije dugo bile dostupne samo najbogatijim i tehnološki najrazvijenijim zemljama.

Međutim, Daniela je naglasila da se situacija mijenja s pojavom nanosatelita, koji su kompaktni i jeftiniji od njihovih prethodnika. To omogućava zemljama poput Hrvatske da se uključe u svemirsku industriju i ostvare svoje svemirske ambicije.

CroCube satelit će imati širok spektar primjena, uključujući promatranje Zemlje i komunikaciju. Daniela je podijelila detalje o tehničkim aspektima projekta, objasnivši kako tim CroCube-a radi na razvoju i testiranju satelita te pripremama za lansiranje. Također je istaknula važnost međunarodne suradnje i partnerstva u ostvarenju ovakvih projekata.

Jedna od ključnih poruka predavanja bila je da svemir nije rezerviran samo za astronaute. Daniela Jović je naglasila da se svemirskom industrijom mogu baviti i ljudi koji nisu astronauti. Postoje mnoge mogućnosti za kreativno sudjelovanje i doprinos razvoju svemirske tehnologije, čak i izvan samog svemirskog putovanja.

Predavanje “Hrvati idu u svemir” pokazalo je da Hrvatska ima potencijal za razvoj svemirske industrije i sudjelovanje u svjetskim svemirskim projektima. CroCube projekt predstavlja važan korak prema ostvarenju tih ambicija.


Predavanje je organizirala udruga Mamuze:

Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Mamuze djeluje u Koprivnici od 2013. godine, a bavi se različitim kulturnim, umjetničkim i edukativnim aktivnostima u funkciji razvoja nezavisne scene i poboljšanja kulturno-umjetničkih sadržaja u gradu i široj okolici. Kulturni programi koje Mamuze provode u prezentirani su i besplatno dostupni javnosti, a kroz godine su ostvarene brojne suradnje s pojedincima, kolektivima, srodnim organizacijama i institucijama.

Udruga je svoje djelovanje započela programom REBUS (Reagiraj – Budi aktivan – Stvaraj) koji se već niz godina održava u Kulturno-kreativnom centru Pixel i ima mnogo lica: kroz predavanja, izložbe, filmske projekcije, kazališne predstave, performanse, koncerte i javne razgovore radilo se na revitalizaciji, a zatim rastu nezavisne scene u Koprivnici. Program je ostvario vrlo dobru uključenost populacije mladih u područje umjetničkog stvaralaštva, ali i kritičko razmišljanje o suvremenom svijetu.

Udruga organizira i dva festivala. Prvi je Street Art Festival tijekom kojeg se stvaranjem sinergije ulične umjetnosti i grada Koprivnice jednom godišnje, organiziranim umjetničkim akcijama, muralima, instalacijama i prostornim intervencijama udiše novi život gradskim naseljima, stvaraju se novi centri interesa kako za domaću publiku, tako i za posjetitelje grada. Festival svake godine ugošćuje desetak umjetnika iz Hrvatske i regije te uvjeljivo doprinosi razvoju identiteta grada i njegovog individualizma, a svake godine na festivalu je sve više i domaćih, koprivničkih umjetnika.

Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta (FIUK) trodnevna je kulturna manifestacija čija je glavna zadaća prezentirati suvremene i nekonvencionalne umjetničke forme iz područja izvedbenih umjetnosti. FIUK svake godine okupi pedesetak umjetnika iz različitih područja izvedbenih umjetnosti: redatelje, glumce, performere, plesače i glazbenike. Izvedbe se odvijaju na raznim lokacijama u javnom prostoru grada, čime se otvara mogućnost istraživanja arhitektonski i urbanistički definiranog prostora te privremene izmjene njegovog značenja i namjene.

Ostali programi udruge su: Blok sat – program za promicanje čitanja i pisanja poezije, ostvaren u suradnji s koprivničkim srednjim školama; Sve strane Koprivnice – upoznavanje koprivničke kulture i nezavisne scene kroz gostovanja i razgovor s njenim akterima. 

U partnerstvima i suradnji udruga je provodila (ili još provodi) programe EDIT Comics, Perforacije (i Ganz novi festival), 50 poems for snow, a gostovali smo s raznim radionicama na festivalima RockLive i KUFER. Od početka djelovanja udruga surađuje sa Društvom za promociju znanosti i kritičkog mišljenja s kojima kreira program Skeptici u pubu, te sa Centrom za kulturu Trešnjevka kroz gostujući program PSSST! Festival nijemog filma.

Mamuze su članica Foruma udruga nezavisne kulture, saveza udruga koji djeluje u koprivničkom kampusu kao društveno-kulturni centar.

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh