Skip to content Skip to footer

CroCube na konvenciji SFeraKon u Zagrebu

Daniela Jović, voditeljica misije CroCube, 13. svibnja imala je priliku predstaviti projekt sklapanja i lansiranja prvog hrvatskog satelita na konvenciji SFeraKon u Zagrebu, ovog vikenda. SFeraKon je najstarija i najveća hrvatska konvencija koja okuplja ljubitelje znanstvene fantastike, fantastike, horora i srodnih žanrova, a kroz 4 desetljeća održavanja, postala je jedna od najvećih europskih SF konvencija, najveća u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Na predavanju, Daniela Jović je govorila o prilikama koje se otvaraju za zemlje koje žele ući u svemirsku industriju, zahvaljujući razvoju nanosatelita koji su kompaktniji i jeftiniji od njihovih prethodnika. Ovo je omogućilo značajno većem broju zemalja da sudjeluju u razvoju svemirske industrije, a gotovo sve članice Europske unije su iskoristile ovu priliku, postavivši u orbitu barem jedan vlastiti satelit. Lansiranje prvog satelita u mnogim zemljama rezultiralo je pokretanjem svemirske industrije i otvaranjem novih tvrtki i radnih mjesta u svemirskom sektoru, što su ujedno i neki od glavnih ciljeva CroCube satelita.

Daniela Jović je također sudjelovala u panel diskusiji pod nazivom “Kako u svemir, ako niste astronaut?”, koju je organizirao Bernard Ivezić. Panel je raspravljao o temama kao što su “Svemirska industrija – što je hype a što realnost?” i “Najbolji svemirski projekti i realne prilike za ljude u svemirskoj industriji.” Panel je istaknuo da se svemirom može profesionalno baviti i netko tko nije astronaut, što ukazuje na to da je svemirska industrija postala sveprisutna i otvorena za sve koji su zainteresirani i žele se uključiti u nju. Sugovornici bili su Ante Medić, čija tvrtka Pulsar Laboratories je i jedan od sponzora misije CroCube, te Igor Bobek, osnivač i CEO AVISA Space.

Daniela Jović i njen tim volontera lansirati će prvi hrvatski satelit u svemir u siječnju 2024. Ovaj projekt je jedan od pionira u hrvatskoj svemirskoj industriji i pokazuje da i manje zemlje mogu sudjelovati u ovom području. CroCube satelit će imati važnu ulogu u komunikaciji između različitih uređaja i pomoći će u praćenju klimatskih promjena.

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh