Skip to content Skip to footer

AI u svemiru

Umjetna inteligencija (AI) je zadnjih mjeseci iz područja znanstvene fantastike postala sastavnim dijelom naših života na potpuno novoj razini. OpenAI, Google i Microsoft su velikim dijelom zaslužni za astronomski rast (pun intended) popularnosti umjetne inteligencije. Ipak, umjetna inteligencija nije novi koncept te se koristi u svemirskoj industriji i misijama već godinama. No, koga je bolje pitati o ulozi umjetne inteligencije u svemiru – nego samu umjetnu inteligenciju?

Kako kaže OpenAI: „Od automatskih sustava za navigaciju do autonomnih robota za održavanje i istraživanje svemira, AI ima raznolike primjene u svemirskoj industriji. Ovdje je nekoliko primjera:

  • Automatska navigacija letjelica: zahvaljujući AI, letjelice sada mogu raditi autonomno, ovisno o senzorima i podacima koje prikupljaju. Ovo znači da se mogu izbjeći ljudski faktori i ubrzati procesi, smanjiti rizik od pogrešaka i troškova.
  • Analiza podataka: s toliko podataka koji se prikupljaju u svemirskoj industriji, AI može pomoći u analizi i interpretaciji tih podataka kako bi se otkrili novi obrasci, trendovi i otkrića.
  • Robotska istraživanja: autonomni roboti opremljeni AI mogu se koristiti za istraživanje i održavanje svemirskih letjelica, uključujući popravke i održavanje, koji bi inače bili teški i opasni za astronaute.

Osim ovih primjena, AI se koristi i u raznim drugim područjima svemirske industrije, uključujući planiranje misija, upravljanje resursima i nadzor zdravlja astronauta.“

Umjetna inteligencija se, dakle, koristi u svemirskim misijama i projektima. Međutim, kako ESA navodi: „Umjetna inteligencija, pogotovo strojno učenje, još dugo vremena neće biti intenzivno korištene za svemirske aplikacije, ali već počinjemo vidjeti implementaciju u nove tehnologije.“. Više o ESA-i možete saznati u našem podcastu.

Kako se razvija umjetna inteligencija, tako će sve očitije biti njene primjene u svemiru, ali i svakodnevnom životu. Radujemo se vidjeti koliko će zapravo AI promijeniti svemirsku industriju i završavamo s lijepim željama OpenAI-a:

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh