Skip to content Skip to footer

Polarna svjetlost: Predavanje i druženje s ambasadorom

U srijedu smo na poziv Norveškog veleposlanika u Hrvatskoj, NJ.E. Haakona Blankenborga sudjelovali na predavanju norveškog fizičara i savjetnika Norveške svemirske agencije Påla Brekkea pod nazivom „The Northern lights – from ancient myths to modern science“ („Polarna svjetlost – od drevnih mitova do moderne znanosti“). U fascinantnom predavanju o jednoj od najljepših prirodnih pojava gospodin Brekke je govorio o polarnoj svjetlosti od njenog tumačenja kroz povijest, pa sve do današnjih znanstvenih otkrića. Uz mnoge lijepe fotografije bilo je riječi i o svemirskim aktivnostima u Norveškoj poput izgradnje prve europske svemirske baze za lansiranje malih satelita.

Gospodin Brekke također je govorio i o solarnim bakljama, sunčevim zračenjima i mehanizmima nastanka polarne svjetlosti. Polarna svjetlost vidi se na polovima jer nas magnetno polje Majke Zemlje štiti i preusmjerava nabijene čestice sa Sunca na polove. Zbog toga se ona uglavnom i može vidjeti samo u blizini polova. Međutim, nekoliko puta u solarnom ciklusu (koji traje oko 11 godina) može se dogoditi da se svjetlost spusti sve do naših razina. Tako je snimljena i fotografija polarne svjetlosti u Slavoniji koju smo mogli vidjeti u prezentaciji.

Nakon zanimljivog predavanja uslijedio je domjenak na kojem smo razgovarali s gospodinom Brekkeom i NJ.E. Blankenborgom te razmijenili iskustva o svemirskoj industriji. Gospodin Brekke nam je najviše govorio o norveškim satelitima koji služe za praćenje brodova u morima oko Norveške. To nas je potaklo na razmišljanje o potencijalnim budućim hrvatskim misijama koje bi mogle imati sličnu ulogu u Jadranu. Razmijenili smo kontakte i razišli se inspirirani i motivirani uspjesima naših europskih svemirskih kolega.

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh