Skip to content Skip to footer

20 najbitnijih izuma iz svemira

Vjerojatno kad pomislite na svemirska istraživanja ne pomislite na ove izume koji su ostvareni zahvaljujući njima. U nastavku vam dajemo 20 najbitnijih izuma koji ne bi postojali bez svemirskih istraživanja.

1. Leće otporne na ogrebotine

NASA je razvila leće za kacige astronauta od polimera otpornog na ogrebotine koji se danas koristi za većinu naočala i leća.

2. Memorijska pjena

Prva upotreba memorijske pjene je bila za sjedala u raketi. Služila je kako bi se prilagodila obliku čovjeka i pomagala pri velikim silama i ubrzanjima prilikom polijetanja i slijetanja, da ne dođe do ozljeda. Prije toga svako sjedalo je bilo posebno rađeno za svakog astronauta.

3. Prijenosna računala

Prvo prijenosno računalo zvalo se SPOC. Napravljeno je za svemirske misije, a koristilo se za lansiranje satelita s raketa.

4. Umjetni udovi

Prvo su se koristili kao dijelovi svemirskih vozila, sve je krenulo od umjetnih mišića i senzora. Kasnije se uvidjela mogućnost upotrebe za umjetne udove kod čovjeka.

5. Dehidrirana smrznuta hrana

Za vrijeme dugih svemirskih misija u kojima masa i volumen moraju biti minimizirani, dehidrirana smrznuta hrana igra veliku ulogu. Velika prednost takve hrana je smanjena masa i volumen, ali osim toga zadržava hranjiva svojstva. Danas se takva hrana može pronaći u svakom dućanu.

6. Sustav filtracije vode

Prvi sustav filtracije vode je bio osmišljen 1950ih od strane NASA-e. Ovakav sustav uništava mikroorganizme i štetne patogene, i proizvodi čistu pitku vodu.

7. Izolacijske refleksijske folije

Izolacijska tehnologija nije više nepoznata stvar, želimo koristiti što manje energije i što više te energije zadržati. Danas se koristi na svakoj kući, a prvi put je upotrijebljena za Apollo misiju.

8. Bežične slušalice

Prvi prototip bežičnih slušalica osmislila su dvojica pilota, a prve slušalice koristili su astronauti za komunikaciju s timom na Zemlji.

9. Bežični usisavači

Kako bi se skupili uzorci prašine i sitnog kamenja za misiju slijetanja na Mjesec izrađeni su prvi bežični usisavači.

10. Inzulinske pumpice

Zbog potrebe nadgledanja vitalnih znakova astronauta u svemiru napravljen je sustav reguliranja razine šećera u krvi i ako je bilo potrebno puštanje inzulina u krvotok. Takve inzulinske pumpice su spasile nebrojene živote.

11. Solarne ćelije

U današnje vrijeme stalno slušamo o obnovljivim izvorima energije. Jedan takav je energija sunčevih zraka koju je počela iskorištavati NASA u svemirskim misijama zbog potrebe za energijom. S tim ciljem su osmišljene prve solarne ćelije.

12. Miš za računalo

Kako bi bila što lakša i brža interakcija čovjeka s računalom i kako bi se omogućilo korisniku upravljati s velikom količinom zadataka osmišljen je prvi računalni miš.

13. Vatrogasna odijela

Polimeri napravljeni za svemirska odijela bili su neophodni za stvaranje današnjih nezapaljivih vatrogasnih odijela otpornih na toplinu.

14. Kamere za mobitele

1990ih je proizveden prvi minijaturni sustav za uzimanje slika visoke rezolucije koji se danas može pronaći u svakom mobitelu.

15. LED tehnologija

Osmišljen kao sustav za pomoć uzgajanja biljaka u raketi LED tehnologija se danas koristi za opuštanje mišića i ublažavanja boli.

16. Sustav filtracije zraka

U zatvorenom prostoru jako je bitno imati dovod čistog zraka. S tim ciljem izmišljen je sustav filtracije zraka za Internacionalnu svemirsku postaju, a danas se koristi širom svijeta.

17. Tenisice

Materijal danas korišten u većini tenisica prvi je put korišten kao amortizer udaraca i vibracija u kacigama astronauta.

18. Amortizeri za građevine

Amortizeri vibracija osmišljeni da zaštite opremu rekete prilikom polijetanja danas se koriste za zaštitu zgrada i mostova u dijelovima svijeta s puno potresa.

19. Avioni otporni na smrzavanje

Led je velika prijetnja za raketu u svemiru i osmišljeno je više sustava prevencije smrzavanja, koji se danas koriste za komercijalne avione.

20. Infracrveni termometri

Termometri sposobni očitati temperaturu skoro isti tren bez prijenosa patogena ista je tehnologija koja je upotrijebljena za očitavanje temperature dalekih svemirskih tijela.


Pripremio: Matija Makoter

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh