Skip to content Skip to footer

Svjetski tjedan svemira: CroCube predavanja

Prošli tjedan CroCubeov tim sudjelovao je u obilježavanju Svjetskog tjedna svemira na više lokacija.
Dvije su bile fizičke, a jedna u eteru.

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, gdje se održavalo obilježavanje Tjedna svemira sudjelovali smo na predavanjima te održali i vlastito. Voditeljica projekta CroCube Daniela Jović otvorila je Tjedan svemira predavanjem u utorak, 4.10. uz live stream na Facebooku Tehničkog muzeja. Mnogi zainteresirani mladi i nešto stariji došli su poslušati kakav to satelit Hrvati planiraju lansirati i kako u tome mogu sudjelovati. Nakon zanimljivog predavanje slijedila su još zanimljivija pitanja, mahom osnovnoškolaca. Bilo je stvarno lijepo vidjeti interes i strast prema svemiru koji i mlađi i stariji od nas s nama dijele. Daniela je osim opširnog izlaganja o satelitima općenito i detaljima naše misije pojasnila kako nam široka javnost može pomoći. Predstavila je našu kampanju na hrvatskoj crowdfunding platformi Croinvest na kojoj svi zainteresirani mogu donirati koliko mogu i žele, a zauzvrat dobiti razne poklone poput majici, privjesaka za ključeve itd. Ono najvažnije ipak je da mogu i „odletjeti“ u svemir s našim satelitom budući da će imena svih donatora biti pohranjena na memorijskoj kartici na CroCubeu.

Isti dan, nešto nakon predavanja, uslijedilo je gostovanje u radio emisiji Andromeda na Drugom programu Hrvatskoga radija koja se već preko 20 godina emitira u Hrvatskoj, a govori o svemiru i srodnim temama. Danielu su ugostili novinarka Dubravka Družinec Ricijaš i Ante Radonić – jedan od najvećih promotora astronomije i svemirskih tema u Hrvatskoj. Ovim putem im se još jednom zahvaljujemo na pozivu.

U četvrtak je održano drugo predavanje u Tehničkom muzeju, a koje je držao upravo Ante Radonić.Govorio je o svemirskom teleskopu James Webb i njegovim najnovijim otkrićima. Bio je gušt slušati ga kao i podružiti se s ostalim fanovima svemirskih tema. U petak uslijedila su predavanja astrofizičara Vernese Smolčić te Daria Hrupeca. Naučili smo puno o galaksijama te gama-astronomiji.

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh