Skip to content Skip to footer

Podrška stručnjaka: Hrvatska zajednica tehnička kulture

“Zadovoljstvo mi je što možemo dati osvrt na ovaj izniman i vrijedan pažnje projekt. 

Ovom misijom još jednom pokazujemo da smo inovativna zemlja s velikim potencijalom i usmjereni izazovima. Bit će to snažan poticaj za naše mlade znanstvenike da se već od osnovnoškolskog obrazovanja posvete znanosti i tehnologiji.

Poticanjem zainteresiranosti mladih za tehniku olakšava i mladima, ali i sustavu ostvarivanje zajedničkih ciljeva i generiranjem budućih zaposlenika u svim tehničkim granama, hrvatske industrije kao i znanosti

Hrvatska zajednica tehničke kulture s velikim zanimanjem prati CroCube misiju, lansiranje prvog hrvatskog satelita.”

U ime HZTK, Dona Lovreković

O HZTK

Hrvatska zajednica tehničke kulture krovna je udruga tehničke kulture u Republici Hrvatskoj koja je usmjerena na razvoj i promociju tehničke kulture u Republici Hrvatskoj.

2016. godine Zajednica je obilježila 70 godina kontinuiranog djelovanja i organiziranog rada u tehničkoj kulturi.
Zajednica je pravni sljednik društvene organizacije Narodne tehnike Hrvatske osnovane 17. travnja 1948. godine u Zagrebu, koja je 3. srpnja 1992. godine preimenovana u Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i preuzela je sva njezina prava, obveze i svu imovinu.
Zajednica je povijesni sljednik Republikanske komisije “Tehnika i sport” pri Glavnom odboru Fiskulturnog saveza Hrvatske utemeljene 23. lipnja 1946. godine u Zagrebu i baštinik tradicije prvih hrvatskih udruga tehničke kulture. 

Uz Tehnički muzej “Nikola Tesla” u Zagrebu, Zajednica danas okuplja 18 nacionalnih saveza tehničke kulture19 županijskih i 35 gradskih zajednica tehničke kulture, ukupno 73 članice. U Zajednicu su udruženi sljedeći nacionalni savezi tehničke kulture: Hrvatski savez učeničkih zadruga, Hrvatski astronautički i raketni savez, Hrvatski astronomski savez, Hrvatski automodelarski savez, Hrvatski filmski savez, Hrvatski fotosavez, Hrvatski jedriličarski savez, Hrvatski kajakaški savez, Hrvatski radioamaterski savez, Hrvatski robotički savez, Hrvatski ronilački savez, Hrvatski savez brodomaketara, Hrvatski savez CB radioklubova, Hrvatski savez informatičara, Savez izviđača Hrvatske, Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture, Hrvatski zrakoplovni savez i Hrvatska zajednica inovatora.

Zajednica, njezine članice i udruge koje su u njih učlanjene, osobitu pozornost posvećuju izvanškolskom i izvannastavnom odgoju i obrazovanju djece i mladih, kao i popularizaciji tehničke kulture. Odgoj i obrazovanje u različitim djelatnostima tehničke kulture (elektrotehnika, elektronika, automatika, graditeljstvo, modelarstvo i maketarstvo, informatika i računalstvo, strojarstvo i konstruktorstvo, komunikacijska tehnika, audiovizualne tehničke djelatnosti, astronautika i astronomija, inovatorstvo) utječe na razvoj inovacija i kreativnosti kod djece i mladih, njihovom odabiru strukovnih ili tehničkih škola, tehničkih fakulteta i zanimanja, što je temelj poduzetništva i gospodarskog razvoja zemlje.

Aktivnosti cjeloživotnog obrazovanja djece i mladih, učitelja tehničke kulture i ostalih građana, Zajednica provodi samostalno ili u suradnji sa svojim članicama u Zagrebu, u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici (koji je otvoren 2005. godine) ili diljem Hrvatske.
Zajednica svoj cjelokupni rad zasniva na načelima odgovornosti, stručnosti i prilagodljivosti u radu s korisnicima, inovativnosti, otvorenosti, poštivanju različitosti te ravnopravnosti sudjelovanja.

Ostavi komentar

Lansiraj se na vrh