Skip to content Skip to footer

CROCUBE EKSKLUZIVNO: Na Institutu Ruđer Bošković najavljena misija lansiranja prvog hrvatskog satelita!

Četvrtak, 12. svibnja – Na zagrebačkom Institutu Ruđera Boškovića održana je jedinstvena Jadranska svemirska konferencija u organizaciji Jadranske Aero-svemirske Asocijacije na kojoj su eminentni stručnjaci iz područja umjetne inteligencije, aeronautike i svemirskih tehnologija prezentirali mogućnosti primjene AI rješenja u unaprjeđenju svemirskih projekata, a među brojnim i zanimljivim predavanjima, ekskluzivno je predstavljena CroCube misija, točnije projekt prvog hrvatskog satelita koji bi u orbitu trebao poletjeti već tijekom 2023. godine 

Institut Ruđera Boškovića dom je inovacija i inovatora, kredibilitetna ustanova koja desetljećima spaja i stvara jedne od najvećih umova svijeta. Jadranska svemirska konferencija nije bila izuzetak. Pod istim krovom okupila je vrhunske stručnjake poput dr. sc. Ricarda Duca iz Europske svemirske agencije, dr. sc. Jörgena Ahlberga iz Visage Technologies, AB Linköping Sveučilište, Švedska, prof. dr. sc. Bojana Jerbića i doc. dr. sc. Tomislava Stipančića sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, predstavnike najjače i najutjecajnije hrvatske aero-svemirske Udruge A3 te predstavnike tvrtke Spacemanic – vodećeg slovačkog developera nanosatelita.

Nakon niza predavanja, rasprava i najnovijih saznanja o razvoju, ali u upotrebi umjetne inteligencije u svemirskim softverima te autonomiji sustava za provedbu komunikacija i akcija u realnom vremenu, najavljen je prvi svemirski projekt u Hrvatskoj, misija CroCube koja bi do kraja 2023. godine, na SpaceX raketi, u orbitu trebala poslati prvi hrvatski nanosatelit, ili kako ga organizatori misije vole nazvati – Prva hrvatska kockica u svemiru! Cijelo predstavljanje možete pogladati ovdje.

Kombinirajući uspjehe prošlosti i viziju održive budućnosti, tvrtka Spacemanic i udruga A3 (Adriatic Aerospace Association) pokrenuli su projekt bez presedana, projekt koji za cilj ima udružiti cijelu zemlju i uvesti Hrvatsku u svemirsku eru!

Predstavnica tvrtke Spacemanic i kapetanica CroCube misije, gđa. Daniela Jović izjavila je: 

Najveći tehnološki poduhvat Hrvatske u 21. stoljeću sumira i nadmašuje sve dosadašnje težnje da stvorimo napredno hrvatsko društvo, spriječimo odljev mozgova i poručimo svijetu da Hrvatska može, zna i hoće, da nismo mali za velike stvari, da naši snovi nisu kule u zraku, već sateliti u orbiti! 

Daniela Jović, Spacemanic

Misiji će prethoditi i velika crowdfunding kampanja s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za provedbu ovog hvalevrijednog i za Hrvatsku više nego potrebnog svemirskog projekta, a svoj doprinos moći će dati svi zainteresirani građani Hrvatske te poslati svoje ime, fotografiju i/ili glasovnu poruku u svemir!

Kako? Saznat ćete uskoro!

Lansiraj se na vrh