Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Radioamateri

Informacije za radioamatere

U nastavku možete pronaći detaljne upute za komunikaciju s CroCube satelitom. Sve što ti još nedostaje je frekvencija, koju ćemo objaviti čim bude potvrđena. Do tada, pripremi svoju radioamatersku opremu kako bi odmah nakon lansiranja pokušao prvi uloviti CroCubeove poruke.

Preliminarne podatke možeš preuzeti ovdje:

Kako uspostaviti kontakt sa CroCube satelitom?

Kako biste mogli slušati poruke koje će CroCube satelit slati sve što vam treba je amaterski radio (SDR ili RIG) te antena, idealno višesmjerna ili usmjerena antena s rotatorom (idealan rotator može pratiti kretanje satelita po nebu). Svi radioamateri i stanice registrirane u mreži SatNOGS, moći će primati podatke sa satelita gdje god se u svijetu nalazili.

Satelit će biti opremljen s dva radio uređaja – UHF i VHF. Putem UHF skidat ćemo podatke na Zemlju, a putem VHF odašiljati podatke prema satelitu. Sam satelit će slati dvije vrste komunikacije: Morseov kod i podatkovne pakete.

Postoje dvije vrste podatkovnih paketa koje će satelit odašiljati i/ili primati:

  • Beacon paketi – telemetrijski podaci, mjerenje temperature, napona na podsustavima satelita, itd. Podaci koji će se slati skupljaju se unutar 4 podsustava satelita – računalo, 2 komunikacijska (radio) modula i napajanje. Računalo će očitavati i temperature na solarnim panelima. Ove podatke moći će očitati i dekodirati svaki radioamater.
  • Druga vrsta je „ground station communication“ – komunikacija sa zemaljskom postajom. Ovi paketi koriste se za upravljanje satelitom i slanje naredbi satelitu, ali naravno i za fotografije koje će fotografirati kamere satelita.

Kako pratiti CroCube satelit?

Prije lansiranja, Space X će izdati TLE. TLE („two line element“) je podatak o putanji satelita, koji sadrži skup orbitalnih elemenata koji opisuju položaj Zemljinog satelita. Ta informacija govori nam kako i gdje će se satelit kretati, zbog čega ga možemo jednostavno pratiti koristeći za to specijaliziran softver. Jedni od najpopularnijih softvera koji mogu čitati TLE su Orbitron i Gpredict, stoga se slobodno poslužite nekim od njih.

Mogu li satelit koristiti za vlastitu komunikaciju?

Svakako! Satelit će biti opremljen digitalnim repeaterom (tzv. digipeater) koji će svim licenciranim radioamaterima omogućiti komunikaciju na velike udaljenosti.

Prijenos lansiranja i praćenje satelita

Centralni događaj cijele misije – lansiranje – moći ćeš pratiti uživo na raznim kanalima. Kako bi na vrijeme dobio informaciju, ne zaboravi nas pratiti na društvenim mrežama, a nakon lansiranja sve real-time podatke o satelitu moći ćeš također linku koji ćemo uskoro objaviti.

Lansiraj se na vrh